Blog

Gyenesi Lídóstrand

Megosztom

Ismét bebizonyosodott, hogy nem véletlenül ilyen népszerű a település két strandja: Gyenesdiás strandjai 2022-ben is jól vizsgáztak a Balatoni Szövetség Kék Hullám Zászló strandminősítésén, hiszen továbbra is 5* minősítéssel büszkélkedhet mindkét strand!

Az 5* minősítés mellett mindkét strand zöld kitüntető különdíj címben részesült a Balatoni Szövetség mai Kék Hullám Zászló strandminősítésén!
Egészen pontosan: a Gyenesi Lidóstrand a környezet nevelési szempontok és a természetközeli atmoszféréjának megőrzése érdekében tett intézkedéseknek köszönhetően a Balaton-felvidéki Nemzeti Park “Zöld Béka” különdíjában részesült, a Diási Játékstrand pedig a Balatoni Szövetség “A Balaton legzöldebb strandja 2022” különdíját nyerte el.
A strandokat – működés közben – társadalmi zsűri minősítette. Vizsgált szempontok többek között: a parkolási viszonyok, a vizesblokkok állapota, tisztasága, a strand akadálymentesítésének szintje, a környezet állapota, a játszóterek minősége, árnyékoltsága, sportolási lehetőségek és a kisgyermekes családok kiszolgálása, mint a pelenkázók, családi öltözők megléte. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét és az újragondolt, vagy megújított étel-ital választékot.

A Diási Játékstrand évek óta a legmagasabb 5 csillagos minősítésben részesül, illetve rendszeresen különdíjas. 2020-ban a legtöbb pontot elérő strandként, a Balaton legjobb strandja elismerő címet érdemelte ki, továbbá a szakmai zsűri a járványhelyzet legfelkészültebb strandjának ítélte. A strand birtokolja továbbá a Balaton családbarát strandja címet is, melyet kétévente ítélnek oda.

Külön öröm a település számára, hogy a Gyenesi Lidóstrand, mely 2019-ben első ízben indult a minősítésen, az akkor kiérdemelt 4 csillag után, 2020-ban és idén is szintén 5 csillagos minősítéssel büszkélkedhet, köszönhetően az elmúlt évek strandfejlesztéseinek.

A korábbi évek eredményeiről itt olvashat.

A Kék Hullám Zászló:
A “Kék zászló” ötlete Franciaországból ered. 1986-ban elhatározták, hogy figyelmet fognak fordítani a strandok víz minőségére és a vizek védelmére kelnek. 1987 -ben nemzetközivé vált a mozgalom. A zászló szimbolizálja a környezet, az élővilág, a víz minőségét, a strandok biztonságát és a szanitáris helységek minőségét a strandokon és a kikötőkben is. Ha a szezon alatt a feltételek a strandokon megváltoznak a Kék zászlót visszavonhatják.

Hazánkban a Balatoni Szövetség 2004-ben dolgozta ki a a Kék Hullám Zászló minősítési rendszert. A minősítés célja, hogy a strandokon a fürdőzők ideális körülmények között strandolhassanak, a fürdőhelyek a legtisztább partszakasszal rendelkezzenek, a strandlátogatók részére megfelelő infrastrukturális és higiéniai feltételeket biztosítsanak, valamint kiemelt figyelmet fordítsanak a közbiztonságra. Továbbá, hogy a strandokon működjön elsősegély nyújtó hely, vízimentő szolgálat, orvosi ellátás. A kikötők esetében is cél a kikötők minőségi fejlesztése, a nemzetközi szintű színvonal biztosítása minél több helyszínen.

Forrás: www.balatoniszovetseg.hu

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .